Σελίδες

23 Ιαν 2013

Μέτρα κατά των εισαγωγών μανταρινιών από την Κίνα ζητούν οι Copa-Cogeca.


Την άνευ καθυστερήσεως δημοσίευση κανονισμού για τη θέσπιση μέτρων αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών κονσερβοποιημένων μανταρινιών από την Κίνα, που αναμένεται να πλημμυρίσουν τις αγορές της Ε.Ε., ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.

Συγκεκριμένα, μιλώντας επί του θέματος στις 16 Ιανουαρίου
ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει επί του παρόντος ένα νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό της σχετικά με τα μέτρα αντιντάμπινγκ τον οποίο έθεσε υπόψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκειμένου να εγκρίνει τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τους δασμούς αντιντάμπινγκ.

Αλλά εν τω μεταξύ, η εισροή κονσερβοποιημένων μανταρινιών από την Κίνα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς της ΕΕ. Οι εισαγωγές αυτές δεν χρειάζεται να τηρούν τους ίδιους κανόνες, τις δαπανηρές υποχρεώσεις και τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων, όπως αυτοί που εφαρμόζονται στην ΕΕ - υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην παραγωγή και το κόστος εργασίας. Το κόστος παραγωγής στην ΕΕ έφθασε τα 11 - 12 ευρώ/ kg Fob ενώ το κινεζικό κόστος παραγωγής συνολικά € 6,30 / kg Fob. Είναι γελοίο να αναμένεται οι γεωργοί της ΕΕ να ανταγωνιστούν σε τέτοιες άνισες συνθήκες. Αν η κατάσταση συνεχιστεί, τα εργοστάσια θα αναγκαστούν να κλείσουν και οι αγρότες θα τεθούν εκτός εργασίας, προκαλώντας περαιτέρω η ανεργία στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Γεγονός που θα μπορούσε να εμβαθύνει την τρέχουσα οικονομική κρίση».

Επίσης, εξήγησε ότι η κατάσταση για τα μανταρίνια σε κονσέρβα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, όπου τα μέτρα αντιντάμπινγκ μπορούν να εφαρμοστούν οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Για τα μανταρίνια σε κονσέρβα, τα μέτρα αντιντάμπινγκ πρέπει να εφαρμόζονται κατά την έναρξη της σεζόν, δηλαδή τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο του 2012. «Τώρα είμαστε ήδη στα μέσα Ιανουαρίου. Αν τα μέτρα αυτά δεν εισαχθούν αμέσως με αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους εμπορίας 2012/3, ο κανονισμός δεν θα έχει καμία επίπτωση. Οι Copa-Cogeca καλούν ως εκ τούτου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει τα μέτρα αμέσως, αλλιώς η όλη επεξεργασία στον τομέα των εσπεριδοειδών θα τεθεί σε κίνδυνο», κατέληξε.

Πηγή: www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου