Σελίδες

16 Ιαν 2013

Μεσογειακή διατροφή σε… κρίση.


Φρέσκα φρούτα, ψάρια και θαλασσινά συνθέτουν τον όρο Μεσογειακή Διατροφή, που επινοήθηκε για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν και ακολουθούν οι λαοί των μεσογειακών χωρών. Το μοντέλο αυτό όμως, υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως αρχίζει να διαφοροποιείται…


Σύμφωνα με έκθεση του Euromonitor, οι καταναλωτές και ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με
χαμηλά εισοδήματα επιλέγουν ολοένα και λιγότερο φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Euromonitor, δύσκολα στο μέλλον θα επιστρέψουν τα νοικοκυριά, κυρίως αυτά με χαμηλά εισοδήματα, στο μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής.

Η μελέτη εστιάζει κυρίως στους Ιταλούς καταναλωτές με αναφορές ωστόσο και στην περίπτωση της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση νωπών λαχανικών, οσπρίων και ελαιολάδου στην Ιταλία «έπεσε» στο 3% ενώ των έτοιμων γευμάτων αυξήθηκε κατά 14% και των πωλήσεων των ταχυφαγίων κατά 65% για την περίοδο 2066-2011.

«Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία και την Ελλάδα», εξήγησε ο αναλυτής Σάιμον Μπάροκ, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν «κόψει» δαπάνες από παντού – συμπεριλαμβανομένων και των φρέσκων και τυποποιημένων τροφίμων.

Ταγκαλάκη Έλενα


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου