Σελίδες

15 Ιαν 2013

Εμπορική συμφωνία με αλυσίδα σούπερ μάρκετ φέρνει αισιοδοξία στους παραγωγούς σκόρδου της Νέας Βύσσας.


Παρά τη μειωμένη παραγωγή και την πτώση της τιμής παραγωγού, αισιοδοξία επικρατεί στους παραγωγούς σκόρδων της Νέας Βύσσας, μετά τη συμφωνία που υπήρξε με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία διαθέτει καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο. Η συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από λίγους μήνες και σήμερα τα σκόρδα της Βύσσας έχουν αντικαταστήσει στα ράφια του
σούπερ μάρκετ αυτά της Κίνας. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, ο καταναλωτής κάνει μια στροφή προς τα εγχώρια προϊόντα και αρχίζει να προτιμάει και τα ελληνικά σκόρδα.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Βύσσας, κ. Αναστάσιος Γιακμογλίδης, «οι καταναλωτές αρχίζουν να στρέφουν την πλάτη τους στα κινέζικα σκόρδα και να προτιμούν τα εγχώρια. Η κατάσταση με τις εισαγωγές ήταν υπερβολική, αφού να σκεφτείτε ότι ακόμη και στα εμπορικά καταστήματα του Έβρου, που είναι η κυριότερη περιοχή παραγωγής σκόρδου στη χώρα μας, πωλούσαν στα ράφια τους κινέζικα σκόρδα. Όμως ο Έλληνας καταναλωτής αρχίζει να αντιδρά σε αυτή την τακτική».

Και προσθέτει: «Αν και η συνεργασία αυτή ξεκίνησε στη μέση της εμπορικής περιόδου (μετά το καλοκαίρι) μέχρι σήμερα φαίνεται ότι εξελίσσεται ομαλά. Όπως φαίνεται η παραγωγή μας θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Μέχρι σήμερα έχουμε πουλήσει το 60% της παραγωγής σκόρδου. Με τη εμπορική συμφωνία αυτή εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να πωλήσουμε ολόκληρη την παραγωγή μας». Επίσης συμπλήρωσε ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθειες και με τις διοικήσεις άλλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και πως το τελευταίο διάστημα με σημαντική ποσότητα σκόρδων έχει προμηθευτεί η αγορά της Γερμανίας.

Η τιμή του παραγωγού φέτος κυμαίνεται στα 12 λεπτά το τεμάχιο. «Η τιμή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι που πωλούσαμε στα 21 - 22 λεπτά το τεμάχιο. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι και το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρσι», προσθέτει.

Η περσινή παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 50%. «Οι αποδόσεις ανά στρέμμα τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν σε περίπου 1.500 κιλά (15.000 τεμάχια), το 2012 μειώθηκαν κάτω από το μέσο όρο και έφτασαν στα 600 κιλά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η παραγωγή της Βύσσας να φτάσει στα 20 εκατομμύρια κεφάλια», επισήμανε ο κ. Γιακμογλίδης.

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 2012 ολοκληρώθηκε η νέα φύτευση σκόρδου. Όπως αναφέρει ο κ. Γιακμογλίδης «ενδιαφέρον υπάρχει για την καλλιέργεια από τους παραγωγούς, επειδή οι υπόλοιπες καλλιέργειες έχουν μείωση των αποδόσεων και των τιμών. Άρα το σκόρδο παραμένει μια διέξοδο για τους αγρότες της περιοχής. Ο μέσος όρος αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται στην περιοχή είναι περίπου 200 στρέμματα. Αυτές οι εκτάσεις κάνουν ασύμφορες τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Το θετικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο ο Συνεταιρισμός μεγαλώνει και σε μέλη αλλά και σε καλλιεργήσιμα στρέμματα».

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου