Σελίδες

18 Ιαν 2013

Αγκάθι για τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας .


Σε γόρδιο δεσμό για το ΥΠΕΚΑ εξελίσσεται όπως όλα δείχνουν η ολοκλήρωση του προγράμματος χορήγησης αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, αφού εκτός από την μικρή συμμετοχή λόγω του φόβου επιβολής φόρων στο μέλλον, την έλλειψη ενημέρωσης ή και την αδιαφορία προστίθεται και ένας ακόμα. Αυτός της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του
ΑγροΤύπου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους κτήματα αλλά δεν έχουν κινήσει την διαδικασία για την παραλαβή τίτλων ιδιοκτησίας λόγω οικονομικής αδυναμίας. Μια τέτοια περίπτωση αποτελούν αγρότες της περιοχής Ανυφίου της Π.Ε. Αργολίδας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχαήλ Μητροσύλης μέλος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Πωλήσεων Αγροτικών Προϊόντων Ανυφίου αλλά και με βάση επιστολών που έχει κοινοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, ζητά «σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, αυτοί να αντικατασταθούν από την ενιαία δήλωση καλλιέργειας στα πλαίσια του ΟΣΔΕ και τούτο διότι πλέον η δήλωση αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ε9».

Διευθύνσεις Υδάτων Αποκεντρωμένων Περιφερειών
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με Διευθύνσεις Υδάτων Αποκεντρωμένων Περιφερειών και από ότι μας πληροφόρησαν το θέμα είναι γνωστό. Ωστόσο, ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχει θέμα ένταξης αν δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Πουθενά χωρίς τίτλο δεν μπορείς να πάρεις μια νόμιμη άδεια. Αυτό ισχύει και στην δική μας περίπτωση. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας εντάσσονται και αυτές των καταπατήσεων όπου σίγουρα δεν μπορούν να δοθούν δικαιώματα χρήσης νερού». Ωστόσο μας επεσήμαναν ότι σε περιπτώσεις όπου μπορεί να διαπιστωθεί το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καταπάτηση αλλά ο αγρότης δεν κατέχει τίτλους για άλλους λόγους (φορολογικούς, αδυναμία πληρωμής κ.α.) θα εξεταστεί ξεχωριστά από κάθε υπηρεσία. «Δεν μπορεί ωστόσο να ακολουθηθεί μια ενιαία γραμμή για όλους όσους δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας», μας επεσήμαναν από Διευθύνσεις Υδάτων Αποκεντρωμένων Περιφερειών.

Η περίπτωση της Αργολίδας
Από την πλευρά τους τα μέλη του Γεωργικού Συνεταιρισμού Πωλήσεων Αγροτικών Προϊόντων Ανυφίου σε επιστολή τους προς το ΥΠΕΚΑ αναφέρουν για την περίπτωσή τους: «Στην πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων και δη σε περιοχές όπου δεν έχει εφαρμοσθεί Κτηματολόγιο, δεν διαθέτουν επισήμους τίτλους ιδιοκτησίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δύναται κάποιος να αμφισβητήσει την ιδιοκτησία τους. Κατά συνέπεια αντιλαμβάνεσθε. νομίζουμε, το πρόβλημα το οποίο θα δημιουργηθεί δια την ολοκλήρωση της διαδικασίας λήψεως αδείας χρήσεως νερού. Στη περίπτωση αυτή οι αγρότες είναι αναγκασμένοι αφ’ ενός μεν να υποβληθούν σε μια δαπανηρή και χρονοβόρα προσπάθεια εξασφαλίσεως τίτλων, η οποία θα απαιτήσει αναγκαστικά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων δια διάστημα 2-3 ετών. Πέραν αυτών είναι βέβαιο ότι πολλοί εξ αυτών δεν θα λάβουν άδεια χρήσεως νερού δια τα κτήματά τους τα οποία αρδεύουν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα επί σειρά 10ετιών.Και ενταύθα τίθεται το εύλογο ερώτημα: Είναι σήμερα εποχή δια πρόσθετες δαπάνες όταν, ειρήσθω εν παρόδω, επώλησαν βερίκοκα αντί 0,08 ευρώ/κιλό (μεικτά;).Πρόθεση της Πολιτείας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη;».

Και άλλες περιπτώσεις
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προβλήματα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές τις χώρας. Ειδικότερα, σε παλαιότερη επιστολή του (30/5/2012)
προς το ΥΠΕΚΑ ο δήμαρχος Μονεμβασιάς αναφέρεται στο πρόβλημα και ζητά αποδοχή του φορολογικού εντύπου Ε9 ως αποδεικτικό στοιχείο τίτλων ιδιοκτησίας κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων χρήσεων νερού. «Έχουμε την άποψη ότι το ζητούμενο είναι να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι υφιστάμενες υδροληψίες καθώς και τα αρδευόμενα αγροτεμάχια, ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις χρήσεις νερού και στη λογική αυτή οι χρήστες θα πρέπει να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο καταγράφει τα στοιχεία αυτά, όπως είναι το Ε9 ή το αντίγραφο της αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
Και προσθέτει: «Αντίθετα, δεν είναι βασικό στοιχείο η απόδειξη της ιδιοκτησίας με συμβολαιογραφικά έγγραφα, αλλά η τεκμηρίωση του χρήστη νερού, η οποία μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερα με τη χρήση των παραπάνω αποδεικτικών εγγράφων, μέσω των οποίων οι πολίτες φορολογούνται αλλά και λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη επιδοτήσεων».

Υπουργείο Οικονομικών
Τέλος να θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καλέσει τους φορολογούμενους να δηλώσουν ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από τις αντικειμενικές αξίες, αλλά εντός του 2013 και θα ενταχθούν στο σύστημα αλλά και θα επιβαρυνθούν με τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, με στόχο αποκόμιση φορολογικών εσόδων 3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για ακόμη μια φορά θα απαιτηθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου