Σελίδες

21 Ιαν 2013

Συνάντηση με πρωθυπουργό, πριν κατέβουν στα μπλόκα, ζητούν οι αγρότες.


Όλων των ειδών οι τάσεις και οι προτάσεις ακούστηκαν στον Πλαταμώνα κατά τη συνεδρίαση του ενιαίου οργάνου «Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος». Οι δύο κυρίαρχες τάσεις ήταν αντίρροπες: Βγαίνουμε αυτή την εβδομάδα στις πλατείες και στη συνέχεια στις Εθνικές Οδούς ή μετράμε πρώτα την αγανάκτηση του κόσμου και ανάλογα αποφασίζουμε ή όχι
τις επόμενες κινήσεις μας.


Τελικά επικράτησε μία μέση λύση, με τη δημιουργία ενός πλαισίου πέντε αιτημάτων, τα οποία στη συνέχεια θα τεθούν σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Ήδη έχουν σταλεί τα αιτήματα στα κόμματα, μαζί με ένα αίτημα για συνάντηση με τους αρχηγούς και τον πρωθυπουργό, με διορία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, όπως είπε στο Agronews ο Χρήστος Γκόντιας, μέλος της γραμματείας της Πρωτοβουλίας.

Είναι γεγονός ότι στους εκπροσώπους που παραβρέθηκαν στον Πλαταμώνα, η αντιπροσωπευτικότητα των οργανώσεων ήταν διευρυμένη, με τη συμμετοχή του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΕΚ, του ΣΕΚ και άλλων οργανώσεων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μέχρι και την Κρήτη. Την ίδια στιγμή, όμως, διατυπώθηκαν και πολύ διαφορετικές απόψεις. Ειδικά οι Στερεοελλαδίτες εμφανίστηκαν διχασμένοι, ενώ ακόμα και στους ίδιους νομούς υπήρχαν διαφορετικές τάσεις εκπροσώπησης, χωρίς να έχουν καταλήξει σε κάποιο κοινό πλαίσιο κινητοποιήσεων.

Γι’ αυτόν ίσως τον λόγο, οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν να θέσουν τα παρακάτω αιτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς και, αφού κερδίσουν λίγο χρόνο, να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις για το τέλος του μήνα:

1) Μείωση του κόστους καλλιέργειας και ιδιαίτερα του κόστους στο αγροτικό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα

2) Χρηματοδότηση στους γεωργούς, που αυτή τη στιγμή έχει κοπεί από παντού

3) Αλλαγές στο φορολογικό –ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών (ΦΠΑ, εισφορές και συντάξεις ΟΓΑ, φορολογία εισοδήματος)

4) Ρύθμιση των θεμάτων στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ώστε να απεγκλωβιστούν οι επενδυτές

5) Να εφαρμοστεί ο νόμος για την πληρωμή των παραγωγών από σούπερ-μάρκετ και βιομηχανίες μέσα σε 40 μέρες

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Γκόντιας, «την ώρα που συζητούσαμε στον Πλαταμώνα για τις κινητοποιήσεις, υπήρξε επικοινωνιακή απάντηση από την κυβέρνηση και τα τηλεοπτικά κανάλια με το θέμα που έπαιζε για τα υπέρογκα τιμολόγια των αγροτών, που ανακάλυψε το ΣΔΟΕ. Σκοπός μας είναι να αλλάξουμε την άποψη των πολιτών, όπως έχει σχηματιστεί από τα ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή κάποιοι αγρότες δεν έχουν καύσιμα για να κατεβάσουν τα τρακτέρ στους δρόμους και άλλοι βλέπουν τις περιουσίες τους είτε υποθηκευμένες είτε υπό κατάσχεση και πλειστηριασμό».

Πάντως, αγρότες της Ημαθίας, προσκείμενοι στην «Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών», έχουν αποφασίσει να κατέβουν την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό. Όπως διευκρίνισε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Κίνησης, Κώστας Λολιόπουλος, ακόμα δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για το εάν θα κλείσουν το δρόμο.



Οι Θεσσαλοί θέλουν συνάντηση με τον Τσαυτάρη

Ως μία πρώτη «άσκηση» διαμαρτυρίας ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας την Κυριακή 20 Ιανουαρίου οι Αγροτικοί Σύλλογοι των νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Το επόμενο «ραντεβού» είναι για την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί έξω από τη ΔΕΗ Καρδίτσας, ενώ οι εκπρόσωποι των Συλλόγων έχουν ζητήσει και συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη, για να δουν πώς θα προχωρήσουν από δω και πέρα, είτε με μπλόκα στις εθνικές οδούς είτε άλλη μορφή διαμαρτυρίας.

Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες είχαν αποφασιστεί, ως πρώτη έκφραση αντίδρασης, στη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Η κινητοποίηση των αγροτών μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καρδίτσα θα γίνει ενάντια στην αύξηση των τιμολογίων της και με παράλληλο αίτημα τη διευθέτηση του ζητήματος των μαζικών κλοπών μετασχηματιστών από τα χωράφια, που αν δεν βρεθούν, οι αγρότες δεν θα μπορούν να ποτίσουν την άνοιξη.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας



Ευρεία σύσκεψη της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας για την Ενοποίηση και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος  με τη συμμετοχή και στελεχών από πολλές περιοχές της χώρας, πραγματοποιήθηκε χθες στον Πλαταμώνα.

Όπως τονίσθηκε κατά την σύσκεψη, οι συνεχείς αυξήσεις των συντελεστών του κόστους παραγωγής, ακυρώνουν και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις των συνεχών αυξήσεων στο κόστος ενέργειας, το οποίο ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ το έτος (στοιχεία 2010 της Ε.Ε.), αυξήσεις που κάνουν πολλούς αγρότες να αφήνουν τα χωράφια τους ακόμη και ακαλλιέργητα.

Σε πολλές περιοχές της χώρας οι αγρότες βρίσκονται σε διαδικασίες κινητοποίησης και καταμετρούν τις διαθέσεις του αγροτικού κόσμου έως την Κυριακή, οπότε και θα εξετασθούν εκ νέου οι τρόποι αντίδρασης που θα προκριθούν.

Σε κάθε περίπτωση, θα  ζητηθεί συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, για την ανάδειξη αιτημάτων που αφορούν:

• Τη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής, τη θέσπιση «αγροτικού πετρελαίου» και την αντιμετώπισή των αυξήσεων του αγροτικού ρεύματος.

• Τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του ασφαλιστικού

• Την επαρκή χρηματοδότηση της γεωργίας , της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

• Τους συντελεστές επιστροφής του ΦΠΑ

• Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

• Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των παραγωγών από τις επιχειρήσεις που αγοράζουν τα προϊόντα τους.




Nωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Με παράταξη τρακτέρ και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες των χωριών στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής η κινητοποίηση αγροτών της Θεσσαλίας.

Οι αγρότες διαμαρατύρονται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, τη φορολογία και τις αγροτικές αποζημιώσεις, αλλά και ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες είχαν αποφασιστεί, ως πρώτη έκφραση αντίδρασης, στη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης, στον Παλαμά Καρδίτσας, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣ) νομού Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, έκανε λόγο για δυναμική ανταπόκριση των αγροτών στις συγκεντρώσεις στις πλατείες χωριών των τριών νομών.

«Μέσα στην εβδομάδα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, ώστε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, αναλόγως τού τι θα ακούσουμε από το υπουργείο», σημείωσε ο κ. Μπούτας.

Μάλιστα, προανήγγειλε νέα κινητοποίηση των αγροτών, την Τρίτη, στις 11 το πρωί, μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καρδίτσα, ενάντια στην αύξηση των τιμολογίων της και με παράλληλο αίτημα τη διευθέτηση του ζητήματος των μαζικών κλοπών μετασχηματιστών από τα χωράφια,που αν δεν βρεθούν, οι αγρότες δεν θα μπορούν να ποτίσουν την άνοιξη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣΤ) νομού Τρικάλων, Απόστολος Θωμόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι αγρότες θα διεκδικήσουν συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. «Θ΄ ακολουθήσει σύσκεψη αφού γίνει η συνάντηση στο υπουργείο, ώστε να συζητήσουμε τις απαντήσεις», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς αν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες εξετάζουν και το ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων, σημείωσε ότι "τίποτα δεν αποκλείεται".

Οι αγρότες ζητούν -μεταξύ άλλων- να ληφθεί μέριμνα για το μόνιμο -όπως το χαρακτηρίζουν- πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού, να δρομολογηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών, που πλήττουν τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και να αποζημιωθούν για τις καταστροφές στην παραγωγή.

Επίσης, διαμαρτύρονται για τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, φορολογικές και άλλες, που,όπως λένε, συμπιέζουν περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα, όπως οι υψηλές τιμές πετρελαίου, οι αυξήσεις των εισφορών ΟΓΑ και η κατάργηση των δώρων στις συντάξεις.


Ζυμώσεις στα καμποχώρια

«Φωτιά» έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες τα κινητά τηλέφωνα των αγροτών, με τους «θερμόαιμους» στα κεφαλοχώρια να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για κάθοδο στις εθνικές οδούς, καθώς η έλλειψη ρευστού δυσκολεύει την προετοιμασία της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ενώ τα βάρη που δρομολογεί ο νέος φορολογικός νόμος απειλούν να γονατίσουν και τα πιο ανθεκτικά αγροτικά νοικοκυριά.



Αντίθετα με το κλίμα «ρομαντισμού» για τις ευκαιρίες στη γεωργία που καλλιεργείται στον αστικό χώρο, η κατάσταση στα καμποχώρια, όπως και στις περιοχές με κτηνοτροφία μοιάζει αυτό τον καιρό με καζάνι που βράζει. Βέβαια, οι οργανωτικές αδυναμίες στον αγροτικό χώρο, η απουσία ικανών συνδικαλιστικών εκπροσώπων και η απουσία σαφούς διεκδικητικού πλαισίου, δεν προοιωνίζουν κινητοποιήσεις παλιότερων εποχών.    


Στα αγροτικά καφενεία πάντως το τελευταίο διάστημα κυριαρχούν οι συζητήσεις για τα φορολογικά βάρη που θα φέρει ο νόμος Στουρνάρα. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν αρκούν οι «καυγάδες μεταξύ μας», αλλά ήρθε η ώρα για απάντηση μέσα από τα γνωστά μπλόκα στις Εθνικές Οδούς. Τα κινήματα των μπλόκων μετρούν δυνάμεις και πάλι λοιπόν, με συσκέψεις και προσυγκεντρώσεις στα χωριά.

Στον Πλαταμώνα θα συγκεντρωθούν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών, που είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις προ διετίας, με σκοπό να ορίσουν ημερομηνία για «εξόρμηση» πρώτα στις πλατείες των χωριών και στη συνέχεια στις Εθνικές Οδούς.

Πιθανότατα θα οριστεί η Παρασκευή 25 Ιανουαρίου ως ημέρα συγκέντρωσης στις πλατείες «και την επόμενη μέρα, ανάλογα με τις δυνάμεις μας, θα προχωρήσουμε σε κατάληψη των εθνικών οδών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τη φορολογική πολιτική», λέει στην Agrenda, ο αγρότης, Γιάννης Βάγγος, από τη Λιβαδειά.

Νωρίτερα, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, οι αγρότες της Ημαθίας αναμένεται να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι Βοιωτoί θα καταλάβουν τον κόμβο του Κάστρου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και οι αγρότες της Φθιώτιδας τον κόμβο του Μπράλου στην ίδια Ε.Ο.
Στη συγκέντρωση του Πλαταμώνα προς το παρόν έχουν την πρόθεση να συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συντονιστικού από τη Στερεά Ελλάδα και όλο το «τόξο» των μπλόκων της Μακεδονίας και της Θράκης, από τα Κουφάλια μέχρι τον Έβρο.

Στο μεταξύ, ενημερωτικές συσκέψεις σε χωριά και περιοχές του Νομού Θεσσαλίας πραγματοποιεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και ενόψει των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων στον Παλαμά Καρδίτσας.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 20 Ιανουαρίου θα βγούνε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και ανάλογα με τη συμμετοχή τους θα αποφασιστεί η αγωνιστική τους δράση.


Πηγή:www.agronews.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου