Σελίδες

20 Ιαν 2013

Γρεβενά: 92 ''κτηνοτρόφοι'' θα δικαστούν για παράνομα δάνεια !


Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνει το σκάνδαλο με τα κτηνοτροφικά δάνεια – μαϊμού στα Γρεβενά, καθώς στο μεγάλο κόλπο που φέρονται να έστησαν το 2008 ο διευθυντής της διεύθυνσης Κτηνιατρικής Γρεβενών και ο υποδιευθυντής του υποκαταστήματος της ΑΤΕ, εμπλέκονται σχεδόν εκατό κτηνοτρόφοι(;) της περιοχής.

Συγκεκριμένα ανέρχονται σε 92 τα άτομα που θα καθίσουν
στο εδώλιο του κατηγορουμένου του τριμελούς πλημμελειοδικείου Γρεβενών στις 11 Ιουνίου 2013, καθώς φέρονται να έλαβαν παράνομα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο ζημίωσαν με το αστρονομικό ποσό των 1,62 εκ. ευρώ! Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι ή οι κατ’ επίφαση κτηνοτρόφοι είναι αυτές της «απάτης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας», της «απάτης» και της «χρήσης ψευδούς βεβαίωσης». Σύμφωνα με την σε βάρος τους δικογραφία, ο αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Γρεβενών Ιωάννης Παΐσιος, διαπιστώνει ότι «οι κατηγορούμενοι έβλαψαν την περιουσία του ελληνικού δημοσίου» και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνει ότι «η ζημιά είναι ιδιαιτέρως μεγάλη».

Η μεγάλη κομπίνα στήθηκε το 2008, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση για “χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις”. Τότε στα γκισέ της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας των Γρεβενών δημιουργήθηκαν ουρές, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγέλματος έσπευσαν να πάρουν ζεστό χρήμα που μοιράζονταν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όλοι ήταν εφοδιασμένοι με μία ψευδή βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία κατείχαν κτηνοτροφικές μονάδες και διατηρούσαν ζώα για πάχυνση. Με τη βεβαίωση αυτή η ΑΤΕ μοίρασε άφθονο χρήμα, χορηγώντας άτοκα δάνεια πενταετούς διάρκειας. Τα δάνεια χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και το επιτόκιο ήταν επιδοτούμενο κατά 100% από το δημόσιο. Εκτιμάται ότι το ύψος της απάτης ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ.

Η… διαδρομή του σκανδάλου
Η… σύμπτωση στην υπόθεση είναι ότι όλες οι ψευδείς -όπως αποδείχτηκαν βεβαιώσεις- έφεραν την υπογραφή του διευθυντή της διεύθυνσης κτηνιατρικής της νομαρχίας Γρεβενών, Διονυσίου Λό**α, ενώ όλα τα δάνεια τα υπόγραψε ο υποδιευθυντής του τοπικού υποκαταστήματος της ΑΤΕ, Ευάγγελος Σχο**άς. Πρόκειται για τους αρχιτέκτονες της μεγάλης απάτης, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη με βαριές κατηγορίες, πήραν μία αναβολή και θα δικαστούν τον επόμενο μήνα.
Ο αρμόδιος ελεγκτής της ΑΤΕ, Ιωάννης Τέκος, που μετέβη από την Αθήνα στα Γρεβενά και διενήργησε τον έλεγχο, διαπίστωσε έκπληκτος ότι «ολόκληρος ο νομός Γρεβενών είναι ένα απέραντο χοιροστάσιο». Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο, το ύψος της δανειοδότησης καθορίζεται από τον αριθμό και τις κατηγορίες των ζώων, ενώ οι “χοιρομητέρες” δίνουν μεγαλύτερο δάνειο.
Ειδικότερα: για χοιρομητέρες εντατικής εκτροφής δίνεται δάνειο 400 ευρώ ανά ζώο, για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής 300 ευρώ/ζώο, για μοσχάρια 150 ευρώ/ζώο, για χοιρομητέρες υπαίθριας εκτροφής 100 ευρώ/ζώο και για αιγοπρόβατα 10 ευρώ ανά ζώο.
Το πάρτι με τα δάνεια-μαϊμού δεν θα είχε αποκαλυφτεί αν ένας πραγματικός δικαιούχος, ο Π**********ς  Μ*****************ς, που διατηρεί οργανωμένη μονάδα εκτροφής αγελάδων, δεν έκανε τη σχετική καταγγελία.
Μάλιστα ο ίδιος κτηνοτρόφος ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, στέλνοντας επιστολές στον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη και στον τότε διοικητή της ΑΤΕ Δημήτριο Μηλιάκο.
Με τις επιστολές τους ενημέρωνε για το «μεγάλο φαγοπότι» στο νομό Γρεβενών και ζητούσε την παρέμβασή τους. Κατήγγειλε επίσης ότι «δεχόταν απειλές για τη ζωή του και την περιουσία του».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ


Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου