Σελίδες

4 Απρ 2013

Καλαμπόκι: Αύξηση στρεμμάτων στη Θεσσαλία ενώ δεν μπορούν να σπείρουν λόγω βροχών στη Β. Ελλάδα. Στα 24 λεπτά/κιλό η τιμή σήμερα.


Διαφορετική ανά περιοχή είναι φέτος η εικόνα που διαμορφώνεται στην καλλιέργεια καλαμποκιού τόσο ως προς την πορεία της σποράς όσο και σε ότι έχει να κάνει με τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν ή πρόκειται να καλλιεργηθούν. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί και εκπρόσωποι Ενώσεων από την Βόρεια
Ελλάδα, η σπορά έχει πάει πολύ πίσω αφού ο άσχημος καιρός με τις συνεχείς βροχοπτώσεις δεν επιτρέπει στους αγρότες να ξεκινήσουν την σπορά. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που μας αναφέρουν – με εξαίρεση τη Θεσσαλία – ότι τα στρέμματα φέτος θα είναι μειωμένα ή στα ίδια επίπεδα με πέρσι αφού οι αγρότες λόγω έλλειψης ρευστότητας θα στραφούν σε καλλιέργειες (όπως για παράδειγμα ο ηλίανθος) με χαμηλό κόστος καλλιέργειας. Σε ότι έχει να κάνει με την τιμή του αραβόσιτου που είναι αποθηκευμένος, οι τιμές αυτή την περίοδο ξεκινούν από 22 και φθάνουν τα 25 λεπτά/κιλό. Σε διεθνές επίπεδο – σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του IGC – το καλαμπόκι αναμένεται να σημειώσει νέα υψηλά παραγωγής την περίοδο 2013 -14.

Διεθνείς εκτιμήσεις
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου των Δημητριακών (IGC) η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 9% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας στους 927 εκατ. τόνους. Μάλιστα η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ υπολογίζεται στο 30%. Επίσης εκτιμάται πως θα υπάρξει πλεόνασμα κατά 21 εκατ. τόνους, που θα προκαλέσει αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων στους 135 εκατ. τόνους.

Λάρισα
Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα η εικόνα που μεταφέρει στον ΑγροΤύπο από την Λάρισα ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός και σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα αγροτικά θέματα κάνει λόγο για αύξηση της καλλιέργειας. «Η εικόνα που προέκυψε από τις μηχανές που έσπειραν καλαμπόκια είναι ότι ίσως έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 10%. Τώρα είμαστε στα φυτρώματα. Η αύξηση οφείλεται τόσο στα προβλήματα με το βαμβάκι (πράσινο σκουλήκι) όσο και στη μείωση της καλλιέργειας τεύτλων», μας αναφέρει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Τρίκαλα
Για αύξηση των στρεμμάτων κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Αχιλλέας Λιούτας, Πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων. Σύμφωνα με τον ίδιο: «η σπορά έχει ξεκινήσει και προβλέπουμε 20 με 30% αύξηση της καλλιέργειας. Αν ο καιρός μας το επιτρέψει σε περίπου μια εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε. Οι λόγοι είναι ότι το καλαμπόκι είχε μια καλή και σταθερή τιμή φέτος ενώ στον αντίποδα το βαμβάκι δεν είχε ούτε τιμές αλλά παράλληλα παρουσιάστηκαν και πολλά προβλήματα από το πράσινο σκουλήκι. Όσον αφορά τις παρούσες τιμές του προϊόντος που είναι ακόμα στις αποθήκες κυμαίνεται στα 24 λεπτά/κιλό».

Καβάλα
Διαφορετική ωστόσο είναι η εικόνα στην Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, ο κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, Διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, μας εξηγεί ότι: «Η σπορά στην περιοχή μας έχει καθυστερήσει λόγω των βροχών. Πολλοί λίγοι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει». Σε ερώτησή μας σχετικά με τις προβλέψεις για τις εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν φέτος, ο κ. Σαραντίδης μας απαντά: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το κόστος στην καλλιέργεια με αποτέλεσμα πολλοί θα στραφούν στον ηλίανθο που το κόστος του είναι περίπου στο μισό. Όλοι προσπαθούν να σπείρουν κάτι παραπάνω γιατί το καλαμπόκι είχε καλή τιμή. Όσοι όμως δεν τα καταφέρουν θα καλλιεργήσουν ηλίανθο και σόγια».

Σέρρες
Την ίδια εικόνα μας μεταφέρει και ο κ. Παύλος Αραμπατζής, παραγωγός και Πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών. «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τον καιρό φέτος. Την στιγμή αυτή έχει σπαρθεί μόνο το 1% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης ενώ θα έπρεπε να ξεπερνάμε το 80%. Χθες είχαμε πάλι καταρρακτώδεις βροχές σε όλη την Π.Ε. Σερρών», δηλώνει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αραμπατζής.
Και συμπληρώνει: «Πάντως φέτος το καλαμπόκι θα είναι μειωμένο περίπου σε ποσοστό 20% λόγο αγροτικών εφοδίων. Το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών που δεν θα καλλιεργήσουν θα στραφούν στον ηλίανθο που το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ μικρό. Οι τιμές του καλαμποκιού για το καλαμπόκι που είναι ακόμα στις αποθήκες κυμαίνεται στα 22 με 23 λεπτά/κιλό».

Αμύνταιο
Τέλος, στα προβλήματα ρευστότητας των παραγωγών αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, Πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου. «Ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει την σπορά λόγω των βροχοπτώσεων. Ελπίζουμε να μπούμε στα χωράφια το επόμενο δεκαήμερο καιρού επιτρέποντος. Τα μηνύματα για την φετινή καλλιέργεια δεν είναι πολύ θετικά αφού οι αγρότες χρειάζονται χρήματα για την καλλιέργεια και οι αγρότες έχουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας», λέει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιαννιτσόπουλος.
Και καταλήγει: «Δεν γίνεται να καλυφθούν όλα αυτά τα έξοδα της καλλιέργειας εφόσον δεν υπάρχουν κεφάλαια κίνησης. Η εκτίμησή μου είναι ότι φέτος τελικά θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα ενώ η τιμή του αραβόσιτου αυτή την περίοδο είναι στα 24 με 25 λεπτά/κιλό».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου