Σελίδες

4 Απρ 2013

Α. Σαμαράς: Εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό ποσό πάνω από 15 δισ. ευρώ για τις άμεσες γεωργικές ενισχύσεις.


Ενδιαφέρον και για τον αγροτικό κόσμο είχε η ομιλία τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηγάκη στο πρώτο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, στο Μέγαρο Μουσικής. Μιλώντας για το νέο ΕΣΠΑ (2014 2020) ο κ. Αντώνης Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πετύχαμε να πάρουμε 16,5 δισ. ευρώ από το κεφάλαιο της Συνοχής, 3,7 δισ. ευρώ για δράσεις
αγροτικής ανάπτυξης. Αυτά αθροίζουν κοινοτική συμμετοχή για το νέο ΕΣΠΑ πάνω από 20 δισ. ευρώ και παράλληλα εξασφαλίσαμε ένα σημαντικό, πολύ σημαντικό, πάνω από 15 δισ. ποσό, για τις άμεσες γεωργικές ενισχύσεις και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος». Από την πλευρά του ο Υπουργός ανάπτυξης τόνισε ότι:

«Μετά λοιπόν και από την επιτυχή διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, εξασφαλίστηκε πως η κοινοτική συμμετοχή του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα θ’ ανέλθει σε 16,5 δις ευρώ περίπου για τη νέα περίοδο, χωρίς να λογαριάζω τις επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα και τις επενδύσεις που θα γίνουν μέσω των ειδικών κονδυλίων, πάλι για τον αγροτικό τομέα».

Σαμαράς
Αναλυτικά το σημείο της Ομιλίας του Πρωθυπουργού που αναφέρετε στα κονδύλια για την γεωργία έχει ως εξής: «Η συμφωνία της επόμενης προγραμματικής περιόδου απεδείχθη ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός συρρικνώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο.
Παράλληλα η χώρα μας κινδύνεψε να λάβει πολύ λιγότερα κονδύλια, καθώς, με βάση την ακολουθούμενη πάγια μεθοδολογία της Ευρώπης, έλαβαν υπόψη τους το ΑΕΠ των ετών 2007, 2008 και 2009, ενώ είναι γνωστό ότι από τότε το ελληνικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί πολύ, λόγω της 5ετούς ύφεσης που είχε μεσολαβήσει...
Εκεί χρειάστηκαν επίμονες και συστηματικές προσπάθειες, καταφέραμε να κερδίσουμε περισσότερα από ό,τι περίμενε ο οιοσδήποτε. Σε αυτό τον πολύ σημαντικό ρόλο αυτής της πολύτιμης στήριξης στις ελληνικές προσπάθειες -έπαιξε ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και ο Επίτροπος Hahn, που σήμερα βρίσκεται μαζί μας και επαναλαμβάνω, είναι για μας όλους τιμή. Συνολικά τι πετύχαμε; Πετύχαμε να πάρουμε 16,5 δισ. ευρώ από το κεφάλαιο της Συνοχής, 3,7 δισ. ευρώ για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης. Αυτά αθροίζουν κοινοτική συμμετοχή για το νέο ΕΣΠΑ πάνω από 20 δισ. ευρώ και παράλληλα εξασφαλίσαμε ένα σημαντικό, πολύ σημαντικό, πάνω από 15 δισ. ποσό, για τις άμεσες γεωργικές ενισχύσεις και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος».

Χατζηγάκης
Αντίστοιχα το σημείο της ομιλίας του Κ. Χατζηγάκη που αναφέρετε στον αγροτικό τομέα έχει ως εξής: «Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να ταυτιστεί μ’ ένα νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία. Και θέλουμε το 2014 να γίνει ένα έτος που θ’ αντιστρέψουμε οριστικά την πορεία μας και θα περάσουμε στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη.
Μετά λοιπόν και από την επιτυχή διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, εξασφαλίστηκε πως η κοινοτική συμμετοχή του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα θ’ ανέλθει σε 16,5 δις ευρώ περίπου για τη νέα περίοδο, χωρίς να λογαριάζω τις επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα και τις επενδύσεις που θα γίνουν μέσω των ειδικών κονδυλίων, πάλι για τον αγροτικό τομέα.
Αυτή η αναπτυξιακή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναμφίβολα μια ουσιώδης ώθηση στην ελληνική οικονομία. Διότι σε αντίθεση με τη συζήτηση που γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται τόσον καιρό για τα δάνεια που παίρνουμε μέσω της τρόικας από τους εταίρους μας, εδώ μιλάμε για ζεστό χρήμα, για δωρεάν χρήμα το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε προκειμένου η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά».


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου