Σελίδες

13 Φεβ 2013

Ποιο είναι το καλύτερο έδαφος για την λεμονιά;


Η λεμονιά προέρχεται από άγριες ποικιλίες όπως το κίτρο και το μανταρίνι. Είναι άγνωστο πού και πότε έγινε αυτή η διασταύρωση. Ο κίτρος, προφανώς ο καρπός στον οποίο αναφέρεται ο Πλίνιος ως το malum medicum - τον "ιατρικό καρπό" - είναι, κατά τα φαινόμενα, το πρώτο εσπεριδοειδές που ήταν γνωστό στη Μεσόγειο. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οι πρώτες λεμονιές καλλιεργήθηκαν στο οροπέδιο Ντεκάν στην κεντρική Ινδία.
Η ονομασία "λεμόνι" προέρχεται από την περσική λέξη Limu.
Τα λεμόνια χρησιμοποιήθηκαν παλιά από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό για την καταπολέμηση του σκορβούτου, καθώς παρείχαν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.
Η λεμονιά μπορεί να φτάσει μέχρι 6 μέτρα σε ύψος. Οι λεμονιές φυτρώνουν σε τροπικά και εύκρατα κλίματα και δεν αντέχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Προτιμούν τη θερμοκρασία μεταξύ 15-30 °C και χρειάζονται πολλή ηλιοφάνεια. Αναπτύσσονται καλά σε γόνιμο, ξηρό χώμα και χρειάζονται πολύ νερό, αλλά και να στεγνώνουν μεταξύ των ποτισμάτων.
Η λεμονιά που παρατηρείται στα μέρη μας η Citrus limon, ανέχεται φτωχές και άγονες εδαφολογικές συνθήκες καλύτερες από ότι τα άλλα εσπεριδοειδή, υπό την προϋπόθεση ότι το έδαφος θα είναι καλά στραγγισμένο. Μπορεί να μεγαλώσει σε σκληρά αργιλώδη εδάφη, αλλά η ανάπτυξη της είναι πιθανό να είναι δύσκολη και προβληματική σε αυτό το περιβάλλον.
Το καλύτερο έδαφος για μια λεμονιά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία έχει φυτευτεί. Το επίπεδο του pH του εδάφους που φιλοξενεί μια λεμονιά θα κυμανθεί μεταξύ 5,5 και 6,5. Εάν το επίπεδο οξύτητας του εδάφους είναι υψηλό, τότε θα ήταν καλύτερο να προστεθεί ασβέστης στο έδαφος. Μεγαλώνει σε αμμώδες και σε λασπώδες έδαφος .Ωστόσο ,το καλύτερο έδαφος για την λεμονιά  σε μεγάλο βαθμό πρέπει να αποτελείται από άμμο και άργιλο. Αν και το δέντρο είναι σε θέση να ευδοκιμήσει σε οποιοδήποτε χώμα, ίσως η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί ότι το έδαφος είναι καλά στραγγισμένο. Λεμονιές που δεν είναι καλά αρδευόμενες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στην ανάπτυξη και συνήθως σαπίζουν οι ρίζες τους. Το δέντρο είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα εσπεριδοειδή στο κρύο που υπάρχουν, συνεπώς, θα πρέπει να είναι καλά προστατευμένο. Τα άνθη και οι καρποί της πεθαίνουν  όταν η θερμοκρασία πέφτει έως -1 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα.
Οι περισσότερες λεμονιές που αποκτήθηκαν από  φυτώρια έχουν αναπτυχθεί σε δοχεία έξω από τη γη. Για την μεταφύτευση αυτών σε ένα οικείο περιβάλλον ή τοπίο, βεβαιωθείτε ότι οι ρίζες του δέντρου που εκτίθενται να έρχονται σε άμεση επαφή με το έδαφος. Η γη στην περιοχή της φύτευσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο ψηλή, όπως στη γύρω περιοχή - αν όχι σε υψηλότερο επίπεδο – για να διασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση του χώρου. Οι φυτεμένες για πρώτη φορά λεμονιές θα πρέπει να ποτίζονται κάθε λίγες ημέρες για τις πρώτες εβδομάδες. Σύντομα έκτοτε, το πότισμα μπορεί να μειωθεί σε περίπου μία φορά την εβδομάδα.
Το έδαφος εντός περίπου 0,90 μέτρα από τον κορμό του δένδρου, πρέπει να διατηρείται απαλλαγμένο από χόρτο και ζιζάνια . Περίπου 0,60 έως 1,8 μέτρα από σάπια φύλλα, ή ροκανίδια ξύλου, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσετε την υγρασία στην περιοχή και να βοηθήσετε από την συσσώρευση ζιζανίων. Η προστασία του φλοιού των νεαρών δέντρων από τον ήλιο, μπορεί να γίνει καλύπτοντας τον κορμό με ένα περιτύλιγμα ή βάφοντας τον κορμό άσπρο όπως έκαναν οι παλιοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου